Okres jesienno-zimowych infekcji trwa w najlepsze. Co więc robić, aby ustrzec się sezonowego przeziębienia? Sprawdzonym sposobem jest suplementacja witaminy C oraz dostarczanie jej organizmowi wraz z pożywieniem (przede wszystkim warzywami oraz owocami). Wzmocnienie odporności gwarantowane. Jednak warto wiedzieć, że nie jest to jedyna zdrowotna właściwość witaminy C, o której trzeba wiedzieć. Już teraz sprawdź, jakie działania ma ta witamina na ludzki organizm i korzystaj z tych dobrodziejstw każdego dnia.
Dlaczego warto dostarczać organizmowi witaminę C?
Zdrowotne właściwości witaminy C są nie do przecenienia. Jej wpływ na stan kondycji organizmu człowieka jest dostrzegalny na wielu płaszczyznach. Najważniejsze korzyści lecznicze wynikające odpowiedniego poziomu tej witaminy to:
- wzmocnienie układu immunologicznego,
- przyspieszenie gojenia się ran,
- wpływa na utrzymanie dobrego nastroju,
- zapobieganie powstawaniu wolnych rodników,
- uczestniczy w procesie syntezy kolagenu,
- przyczynia się do prawidłowego działania układu nerwowego,
- pozytywnie wpływa na stan skóry,
- hamuje rozwój próchnicy,
- korzystnie działa na zęby i dziąsła,
- reguluje ciśnienie tętnicze,
- stymuluje regenerację naczyń krwionośnych,
- ułatwia przyswajanie żelaza,
- wpływa na zdrowie kości,
- obniża poziom cukru we krwi.
W jakich produktach spożywczych znajduje się najwięcej witaminy C?
Jednym z popularnych sposobów na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy C jest suplementacja w postaci tabletek, kropli lub kapsułek. Jednak o wiele lepsze jest przyjmowanie jej wraz z produktami spożywczymi, w których znajdują się jej spore ilości. Do takich składników należą: acerola, dzika róża, rokitnik, dereń, czarna porzeczka, natka pietruszki, czerwona papryka, cytryna, jarmuż, brokuł, brukselka, kiszonki, kiwi oraz truskawki. Różnorodność tych artykułów spożywczych sprawia, że można bez przeszkód zjadać je w formie przekąsek, jak i wykorzystywać je podczas przygotowywania zdrowych dań zjadanych przez całą rodzinę na śniadanie, obiad lub kolację. Włączenie do dotychczasowej diety produktów bogatych w witaminę C jest naprawdę bardzo proste i warto jak najszybciej zdecydować się na taki ruch.
Wlewy z witaminy C – co to takiego?
Coraz bardziej popularne stają się także wlewy z witaminy C. Należy jednak pamiętać, że podanie tego składnika w formie dożylnej przyjmuje większe stężenie niż doustne zaaplikowanie witaminy C. Askorbinian utrzymuje się wtedy w krwioobiegu przez nawet cztery godziny. Decydując się na skorzystanie z pomocy, jaką jest kroplówka do domu, można czerpać z wielu zalet. Przede wszystkim są to wykwalifikowane i doświadczone pielęgniarki, które potrafią w bardzo krótkim czasie dotrzeć do pacjenta, a ten nawet bez wychodzenia z domu ma możliwość skorzystania z takiej fachowej opieki. Jest to zatem nie tylko bezpieczne, ale i niezwykle wygodne rozwiązanie. Jeśli zajdzie taka potrzeba warto zastosować je w praktyce.