Zdrowe samopoczucie w sezonie jesiennym – zadbaj o to, co jesz

Jesień często przychodzi do nas wraz z przeziębieniem i grypą. Co jeść, aby wzmocnić swój organizm? Przeczytaj, co pysznego można przyrządzić z sezonowych warzyw i owoców.

Czy wiesz, co warto jeść jesienią?

Przy wyborze warzyw, czy owoców kieruj się zasadą sezonowości. Jesienią są to warzywa korzeniowe: np. marchew, pietruszka, buraki, warzywa psiankowate: np. papryka, ziemniaki, pomidor, warzywa cebulowe: czosnek, cebula. Dietetycy zalecają, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie, minimum 400 gramów! Jedzenie warzyw i owoców jest bardzo ważne dla naszego organizmu, ponieważ dostarczają nam one m.in.: cennych witamin, składników mineralnych i błonnika.

Co jeść jesienią?

Jesienią potrzebujemy więcej energii, dlatego nasze potrawy powinny być bardziej kaloryczne, muszą także zawierać więcej składników odżywczych, by chronić nasz organizm przed infekcjami. Gdy na zewnątrz jest coraz zimniej, z pewnością świetnym pomysłem na obiad będzie rozgrzewająca zupa. Możesz ugotować sycącą zupę z soczewicy, czy fasoli albo zupę krem z dyni. Jesień to także czas przetworów, konfitur, dżemów, warto też jeść kiszoną kapustę, czy ogórki, które wzmocnią naszą odporność. Na śniadanie najlepiej przyrządzić coś ciepłego może to być jajecznica, czy owsianka z dodatkiem owoców.

O czym warto pamiętać?

Należy pamiętać przede wszystkim, że nasza dieta powinna być urozmaicona. Oznacza to, że należy zapewnić naszemu organizmowi wszystkie niezbędne elementy, jakich potrzebuje. Najlepiej jeść 4-5 posiłków dziennie, które będą utrzymywać stałe tempo metabolizmu organizmu. Pozwoli to również zachować odpowiednią wagę.

Gdzie znaleźć witaminę A, C i D?

Witaminę A znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego np. wątróbka wołowa, ryby (tuńczyk, łosoś), czy w mleku oraz jajkach. Witaminę A mają również warzywa, takie jak: marchew, czerwona papryka, szpinak, pomidor, czy owoce:  śliwka, wiśnia, brzoskwinia, pomarańcza. Aby dostarczyć naszemu organizmowi witaminy C, możemy jeść: kiwi, truskawki, czarną porzeczkę, cytrynę, pomarańcze, brokuł, kalafior. Witaminę D możemy spożywać w postaci kapsułek, a także przyrządzając potrawy z ryb, takich jak np. łosoś, pstrąg, śledź, tuńczyk, karp, makrela.

Produkty ekologiczne

Warto wybrać produkty ekologiczne, ponieważ mają one więcej witamin i minerałów. Przy ich procesie wytwarzania nie stosuje się ulepszaczy, sztucznych nawozów. Konsumenci doceniają produkty ekologiczne również za walory smakowe. Sprawdź produkty bogate w witaminy oraz przyrządź z nich smaczny i zdrowy posiłek.